tiistai 27. lokakuuta 2015

Muuttosuunnitelmia

Kesä ja syksy menivät nopeasti ja sijoitusasuntorintamalla ei ole tapahtunut mitään ihmeellistä. Yhdet pitempiaikaiset vuokralaiset vaihtuivat kesällä ja Airbnb-kuvio on pyörinyt hyvin. Airbnb:ssä kyllästyin yhden yön majoittujiin, koska niiden kohdalla tehtävä työ (kämpän siivous, liinavaatteiden & pyyhkeiden pesu ja vaihto) tuntui turhan suurelta saatuun hyötyyn nähden. Vaihdoin minimiyöpymisajaksi sen vuoksi kaksi vuorokautta. Pisimmillään Airbnb:n kautta on tullut majoittuja noin viideksi viikoksi ja tyypillinen majoittuja viipyy kolmesta päivästä reiluun viikkoon. Kaikki on mennyt sikäli hyvin, ettei minkäänlaisia vahinkoja ole asunnoissa tapahtunut, mitä nyt yksi kylpypyyhe oli jollakulla vaihtunut hieman toisenlaiseen. 

Syksyn mittaan on kypsynyt päätös vaihtaa paikkakuntaa ja tammikuussa on aikomus suunnata duuniin ja opiskelemaan pääkaupunkiseudulle. Luonnollisesti pitäisi ruveta miettimään jo asumisjärjestelyjäkin siellä. Myydääkö kämppä tai useampi kotipaikkakunnalta ja ostaa jokin luukku Helsingistä tilalle vai jättää sijoitusasunnot ja muuttaa aluksi vuokralle? Selvää on, että neliöistä joutuu ainakin tinkimään, mikäli mielii pitää asumiskustannukset siedettävällä tasolla. Yritän tässä nyt pohtia eri vaihtoehtoja, jos niiden auki kirjoittaminen jotenkin helpottaisi omaa päätöksentekoa.

 

Vuokra-asunto

 
Vuokra-asunto olisi helpoin ratkaisu ja sitä puoltaa Helsingin alhaisemmat vuokratuottoprosentit. Käänteisesti siis saan rahoilleni parempaa vuokratuottoa kotipaikkakunnalta. Jos minulla olisi sijoittaa vaikkapa 1000 euroa kuukaudessa asumiseen, niin asun sillä summalla isommassa vuokra-asunnossa tai paremmalla paikalla kuin samankokoisessa omistusasunnossa. Samaan aikaan saisin noin 6% vuokratuottoa kotikaupungista.

Toisaalta minulle jäisi silloin kuuden vuokra-asunnon pyörittäminen satojen kilometrien päästä käsin. Käytännössä en pidä sitä isona ongelmana tyhjänä vuokrattavien asuntojen kohdalla, mutta kalustetun asunnon lyhytaikainen vuokraaminen voi olla vähän haasteellista. Airbnb-kuvion pyörittämiseen tarvitsisi silloin jonkun luottohenkilön, jolle tietysti pitäisi asunnon siivouksesta ja avainten luovuttamisesta myös jotakin maksaa. Käytännössä se tarkoittaa saatavan vuokratuoton pienenemistä. Järjestelyssä houkuttelisi se, että asuntoa voisi halutessaan käyttää myös itse, kun vierailee kotipaikkakunnalla. Lisäksi minulla on paljon kalusteita ja kaikenlaista tavaraa, joka ei mahtuisi uuteen pienempään asuntoon ja välttyisin siltä osin suursiivoukselta.

 

Omistusasunto

 
Omaa asuntoa tekisi toki mieli, siinä olisi elämisen vapaus ja asuntoa saisi laittaa mielensä mukaan. Käytännössä rahkeet riittäisivät noin 250000 euron asuntoon. Jos myisin yhden sijoitusasuntoni, saisin haalittua kasaan noin 500000 euron omarahoitusosuuden ja pankki lupasi lainata loput. Kantakaupungista, jonne haluaisin, saisin tuolla summalla yksiön tai pienen kaksion sijainnista riippuen. Toki tuollainen 200000 euron asuntolaina tuntuu yksineläjälle megaisolta. Kun lainalaskuriin valitsee lyhennystavaksi annuiteetin, korkotasoksi 1,5% ja laina-ajaksi 25 vuotta, niin kuukausieräksi muodostuu 800 euroa. Tuohon päälle yhtiövastike, noin 150-250 euroa. Kuukausittainen asumiseen käytettävä summa olisi sen verran iso, ettei ole enää oikein varaa mihinkään merkittäviin taloyhtiön remontteihin tai suuriin korkotason nousuihin. Kohteen tulisi olla siis sellainen, ettei isompia ylimääräisiä menoeriä olisi tulossa lähivuosina.

Toki ison lainan tuskaa helpottaa ajatus siitä, että voi halutessaan realisoida toisenkin asunnon ja lyhentää asuntolainan siedettävämmälle tasolle. Pankista suosittelivat korkokattoa. Olen suhtautunut hieman skeptisesti niihin ja pitäisi tehdä vähän laskelmia, miten suurilla ja miten nopeilla korkotason muutoksilla esimerkiksi 3% lainakatto olisi kannattava. Yksi vaihtoehto olisi tietysti kiinteä korko. Yhden ratkaisun olen kuitenkin jo tehnyt, laitoin pari Hitas-lottoa vetämään Jätkäsaaren ja Kalasataman kohteista. Vaikka Hitas-asunnoissa on korkeat hoitovastikkeet (johtuen kalliista kaupungin vuokratontista), niin neliöhinnat ovat kohtuulliset. Kerron myöhemmin, miten arpajaisissa kävi.


7 kommenttia:

 1. Itse suosittelisin vuokraamaan ostamisen sijaan tietysti sopivan vuokra-asunnon löytäminen pääkaupunkiseudulta ja varsinkin Helsingistä saatta olla haastavaa ja niistä joutuu maksamaan aika korkeaa vuokraa. Itse päädyin ostamaan perheasunnon Kauniaisista alhaisemman kunnallisverotuksen ja myös sen vuoksi etten joutunut sitomaan yhtään omaa rahaa siihen. Toisaalta noilla vakuuksilla olisi voinut ostaa muutaman sijoitusasunnon.

  Oletko muuten käyttänyt mitään muuta palvelua kuin Airbnb:tä kalustetun asunnon vuokraamiseen? Kiinnostaa vaan kun pitäisi saada oma asunto pitkäaikaisesti vuokrattuksi kun muutan Yhdysvaltoihin. Airbnb on ihan kiinnostava mutta tossa tapauksessa ei oikein toimi.

  VastaaPoista
 2. Muutama on suositellut minulle asunnon katselemista kantakaupungin ulkopuolelta, mutta nyt on jotenkin sellainen fiilis, että haluan asua nimenomaan ytimessä. Valitettavasti niin haluaa moni muukin ja se tarkoittaa käytännössä kallista asumista. Mitään kiirettä en koe oman asunnon ostolle, mutta jos joku sopiva sattuu kohdalle, niin on valmiudet sellainen hankkia.

  En ole käyttänyt juuri muita kanavia kuin Airbnb:tä. Se on ollut helppokäyttöinen, joustava ja lisäksi majoittujia on löytynyt ihan kivasti. Lisäksi rinnakkaisia kanavia käytettäessä tulisi lisäsäätämistä siitä, että täytyisi pitää saatavilla olevat ajankohdat ajan tasalla monessa paikassa. Nyt on vaihtoehtona etsiä vuokralainen useammalle kuukaudelle, joten aion pistää ilmon Tori.fihin.

  VastaaPoista
 3. Mitä tälle suunnitelmalle tapahtui sitten lopulta?
  Todella hyvä blogi, nyt vasta löysin, mutta yhä täynnä ajankohtaista asiaa. Toivottavasti jatkat tämän kirjoittamista.

  Ottaisitko vastaan case-analyyseja, jos pyytäisin sinua vertaamaan kahta sijoituskohdetta ensiasunnon ostajalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro! Sori viive vastauksessa, en ole nyt tämän blogin parissa pitkään aikaan puuhaillut. Ainahan tuollaisia vertailuja on hauska tehdä.

   Poista
 4. Olen aina ollut sellainen, että kaupunkiasuminen on vähän jännittänyt minua. Siksi asunkin itse vuokralla maalla halvalla ja suunnittelen sijoitusasunnon ostamista kaupungista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos löydät sopivan kohteen, niin ihan järkevä ajatus.

   Poista
 5. Hyvää päivää, minä olen Josef Lewis, yksityinen lainanantaja, joka antaa lainoja yksityisille, yrityksille ja julkisille laitoksille alhaisella 2 prosentin korolla. Tiedämme, että siellä on paljon perheitä, jotka asuvat maksupalkkavalvonnassa ja muut, jotka eivät voi hoitaa taloudellisia velvoitteitaan, ja siksi olemme täällä taloudellisen palauttamisen kannalta.

  Tarjoamme laajan valikoiman rahoituspalveluita, kuten liiketoimintasuunnittelua, kauppa- ja kehitysrahoitusta, kiinteistöjä ja kiinnelainoja, velkojen konsolidointi-lainoja, yrityslainoja, yksityisia lainoja, kotirahoitusta, hotelliluottoja, opintolainoja jne. ovat kiinnostuneita lainasta ja ovat vailla huijauksia.

  Sähköposti: progresiveloan@yahoo.com
  Teksti / puhelu: +1 (603) 786-7565 kiitos  VastaaPoista