tiistai 3. maaliskuuta 2015

Laitoin vanhimman asunnon myyntiin

Päätin nyt kokeeksi pistää vanhimman asunnon myyntiin. Tiedän, ettei ajankohta ole nyt paras mahdollinen, mutta vuokralainen ilmoitti lähtevänsä alkukesään mennessä, joten nyt on sen puolesta hyvä sauma kokeilla myyntiä. En ole aiemmin hennonnut laittaa asuntoa myyntiin sen takia, koska en ole halunnut tuottaa uuden asunnon etsimisen vaivaa vuokralaisille, jotka ovat pitäneet asunnosta hyvää huolta sekä maksaneet vuokran ajallaan. Nyt kuitenkin on mahdollisuus kokeilla eikä kokeilu maksakaan juuri mitään.

Kun asuntoa alkaa myymään, niin pitää tietysti päättää hinta, jolla sitä alkaa kaupitella. Minulla on aika tarkka mielikuva siitä, paljonko haluaisin asunnosta saada. Vertailukohtana voidaan pitää samassa taloyhtiössä olevaa ja samalla pohjaratkaisulla olevaa asuntoa, joka myytiin pari vuotta sitten. Omaa hintapyyntöä pähkiessä pidin mielessä, että myyty vastaava asunto oli aika peruskuntoinen, kylpyhuoneen osalta suorastaan heikkokuntoinen. Parvekelasejakaan kyseisessä asunnossa ei ollut. Toisaalta vanhojen asuntojen hintataso vaikuttaa hienoisen laskeneen parin vuoden takaisesti. Päätin, että laitan asunnon hintapyynnön muutaman tonnin korkeammaksi kuin aiemmin myydyn huonokuntoisen asunnon toteutunut myyntihinta oli. Vastaavasti hinnassa ei ole sitten paljoa tinkivaraa. Jos ei mene kaupaksi, niin vuokraan asunnon sitten kesällä uudelle vuokralaiselle nykyistä korkeammalle vuokralle. Minullahan oli tässä jäänyt vuokrataso hieman jälkeen nykyisestä vuokratasosta. Yhtenä vuonna vuokra jäi korottamatta omaa laiskuttaani ja vuodenvaihteessa lisäämäni indeksikorotus korotti vuokraa vain vajaan kympin kuussa. Näin siinä helposti käy, kun on pitkäaikaiset hyvät vuokralaiset.

Kun asunnon hyviä puolia miettii, niin niitä ovat
  • erittäin keskeinen sijainti
  • avara pohjaratkaisu
  • kylppäriin (vaikka on pienehkö) mahtuu pyykkikone
  • ikkunoita kahteen suuntaan
  • lasitettu parveke ja ihan asialliset näkymät
  • hyvä remontoitu kunto ja astianpesukonekin on
  • taloyhtiön julkisivu, ikkunat ja ovet sekä käyttövesiputkisto on rempattu
Huonoja puoliakin taasen on
  • Kompakti keittiö (avomalli) voi olla joillekin liian pieni, eikä sitä saa järkevästi laajennettua
  • Taloyhtiön pihaan on tulossa lähivuosina suurehko myllerrys, kun salaojat joutuu uusimaan
  • vaikka viemäriremonttiin on laskennallisesti noin 15 vuotta, voi sen joutua tekemään aiemmin (viime vuonna viemäristä hajosi yksi liitos, jota jouduttiin aika työläästi korjaamaan)
Käytännössä noihin taloyhtiön korjauksiin voi palaa rahaa jopa kymppitonnnin verran, jos on huono tuuri. Viemäriremontti tulee joka tapauksessa mitä todennäköisimmin pinnoitusmenetelmällä, noille vanhoille muoviviemäreille on näköjään ihan omat pinnoitussysteemit. 

Nyt kun asunto on ollut myynnissä reilun viikon, niin olen saanut siitä muutaman yhteydenoton ja yksi pariskunta on käynyt sitä katsomassa. Kohtalaisen lupaava alku siis. Ostajien kanssa ollaan keskusteltu juurikin noista tulevista remonteista, mutta olen myös muistuttanut heitä siitä, ettei sellaista vanhaa taloa varmaan löydykään, johon ei seuraavan 10-20 vuoden aikana olisi jotain isompaakin remonttia tulossa. Toisaalta tehdyt remontit nostavat myös asunnon arvoa, ei ehkä remontin hinnan verran, mutta jonkin verran kuitenkin.

Nyt vielä odotellaan isännöitsijäntodistusta. Ilman sitähän ei asuntoa voi edes myydä. Itse myyntityön olen ajatellut hoitaa kokonaan itse. Yhden asunnon olen jo aiemmin myynyt omatoimisesti, eikä se ollut mitenkään vaikeaa. Kerrostaloasunto-osakkeen myynti ei ole mitään rakettitiedettä. Pääasia on, että hintapyyntö on kohdillaan ja edellämainittu isännöintsijäntodistus liitteineen tarvitaan. Varsinainen kauppakirja voi olla ihan vapaamuotoinen (Suomessa on sopimusvapaus) ja mallia kauppakirjan tekemiseen löytyy helposti netistä. Sen lisäksi tulee tietysti siirtomerkintä itse osakekirjaan. Moni kuvittelee, että välittäjän käyttäminen tuo asunnon ostoon lisäturvaa tai jonkinlaisen takuun autokaupan tapaan. Välittäjän vastaa kuitenkin ainoastaan omista virheistään, ei esimerkiksi siitä, jos asunnon kylpyhuoneesta löytyy kosteutta. (ellei välittäjä ole siitä tiennyt ja asiaa nimenomaisesti peitellyt) Loppupeleissä lienee hyvin harvassa sellaiset tilanteet, jossa nimenomaan välittäjä olisi jostakin asiasta korvausvelvollinen. Asunnon virheistä vastaa siten tapauksesta riippuen yleensä joko myyjä tai taloyhtiö.

1 kommentti:

  1. Hyvää päivää, minä olen Josef Lewis, yksityinen lainanantaja, joka antaa lainoja yksityisille, yrityksille ja julkisille laitoksille alhaisella 2 prosentin korolla. Tiedämme, että siellä on paljon perheitä, jotka asuvat maksupalkkavalvonnassa ja muut, jotka eivät voi hoitaa taloudellisia velvoitteitaan, ja siksi olemme täällä taloudellisen palauttamisen kannalta.

    Tarjoamme laajan valikoiman rahoituspalveluita, kuten liiketoimintasuunnittelua, kauppa- ja kehitysrahoitusta, kiinteistöjä ja kiinnelainoja, velkojen konsolidointi-lainoja, yrityslainoja, yksityisia lainoja, kotirahoitusta, hotelliluottoja, opintolainoja jne. ovat kiinnostuneita lainasta ja ovat vailla huijauksia.

    Sähköposti: progresiveloan@yahoo.com
    Teksti / puhelu: +1 (603) 786-7565 kiitos



    VastaaPoista