tiistai 29. heinäkuuta 2014

Äänentoiston suunnittelua

Ajattelin toteuttaa kotiteatterin äänentoiston kerrankin ilman lattian poikki meneviä johdotuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tarvittavat johdotukset tulee vetää jo rakennusvaiheessa. Asunnon pienessä olohuoneessa ei ole kotiteatterille oikeastaan kuin kaksi vaihtoehtoa: sohva joko ikkunaseinälle tai sitä vastapäiselle seinälle. Televisio- ja stereotaso tulee sitten kohtisuoraan vastapäiselle seinälle. Sohva toimisi tilankäytön kannalta ehkä paremmin ikkunaseinällä. Tällöin myös näkymä asuntoon tullessa olisi sohvalle eikä televisiotasoon. Haittapuolena sijoituksessa on tietysti valon heijastuminen kuvaruudusta, joten ikkunaan pitäisi laittaa riittävästi valoa estävä verho.
Sohvan olen piirtänyt tähän luonnokseen edellistä isompana. Sen mitat ovat 210cm x 90x ja divaaniosa on 120cm syvä. Mitat ovat HT-Collectionin Donnasta, jota on saatavilla kyseisillä mitoilla. Nykyinen sohva on musta raskaan näköinen kulmasohva, eikä sitä voi ajatella tähän uuteen asuntoon. Uuden asunnon olohuoneen pieni koko asettaa rajoituksia sohvan koolle. Tässä vaiheessa tuntuu, että Donna miellyttäisi. Se on suhteellisen kevyen näköinen ja lisäksi siinä on mukavuutta lisäävät höyhentäytteet pehmusteina.Minulla on nykyisessä asunnossa 240cm 40cm x 40cm Ikean Bestå-tasot, jotka sopisivat myös uuteen asuntoon, jos ne sijoittaa ikkunaa vastapäiselle seinälle. Olen myös pyöritellyt mielessä String-hyllyjä, joista voisi ehkäpä tehdä yläosan Bestå-hyllyille tai korvata nykyisen systeemin kokonaan. Tässä kuva  nykyisestä toteutuksesta.


Kovin pieni tv-taso ei voi olla, koska siihen pitäisi mahtua suurehko televisio, kaiuttimet television molemmille puolille ja keskelle, vahvistin sekä lp-levysoitin. Olohuoneen suunnittelu menee siis äänen ja kuvan ehdoilla, mutta pyrkimys olisi kuitenkin tehdä se tyylikkäästi, koska huoneella on monta muutakin funktiota kuin toimia kotiteatterina. Televisio olisi tarkoitus vaihtaa jossakin vaiheessa sirompaan, mutta kuva-alan pitäisi säilyä vähintään ennallaan (46"). Järjestelmän etukaiuttimet ovat vanhahkot, mutta äänenlaadultaan edelleen erittäin asialliset Amphion Argonit. Mahdollisesti voisin päivittää ne aktiivisiin Geneleceihin (G1, G2 tai G3-malliin ja mahdolliseen subbariin). Minulla on jo nykyisin tietokoneella Genelecit ja olen hyvin tykästynyt niiden tarkkaan sointiin. Sisustajaa miellyttää lisäksi se, että genelecit ovat varsin pienikokoisia, etenkin mallit G1 ja G2. Genet ovat vain kovin hinnakkaita, nykyisetkin ostin pari vuotta käytettyinä.

Kun johdotuksia miettii, niin oikeastaan ainoa välttämättömyys on vetää yhdet kaiutinjohdot huoneen poikki takakaiuttimia varten. Olen mietiskellyt, saisiko niille jonkinlaisen pistorasian, mutta valmiita sellaisia en oikein ole onnistunut löytämään. Vinkkejä otetaan vastaan.

Ai niin, suunnitteilla on myös sijoittaa kaiuttimet saunaan. Mitään kalliita ämyreitä sinne ei tule, laitan sinne luultavasti varastossa lojuvat JBL Control 1-kaiuttimet, jotka ostin vuosia sitten. Kyseinen malli soveltuu käsittääkseni myös kosteaan tilaan. Saunassa kaiuttimet joutuu käytännössä sijoittamaan lauteiden alle, joten mitään hifitoistoa sinne ei kannata tavoitella. Syy sijoitukseen on lämpötila, lauteiden alla ei ole kovin kuumaa, katonrajassa sen sijaan voi olla yli 80 astetta lämmintä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti